Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe

Terápiák

Jelenleg három gyógytornász és egy gyógypedagógus foglalkozik Emesével, akik rendszeresen egyeztetnek egymással és velünk a fejlesztés irányairól, fókuszpontjairól és az elért eredményekről.

Természetesen a fejlesztés terén kiemelkedő szerepünk és felelősségünk van nekünk, Emese szüleinek is. A terapeuták útmutatása alapján naponta 1-2 alkalommal át szoktuk tornáztatni, ezen felül különböző feladatokat csinálunk-, játékokat játszunk vele.

 

Röviden a terápiákról:

 

MAES terápia

Személyre szabott, aktív terápia, ahol játékosan, különböző helyzetekben, folyamatos figyelem fenntartás mellett, Emese fejlettségi fokának megfelelően biztosít a központi idegrendszernek komplex ingereket, melyek által a központi idegrendszer képessé válik a kóros minták (pl. mozgások) helyett újabb, célszerűbb minták kialakítására. Ezáltal a legjobban lehet kihasználni Emese képességeit és kapacitását a további fejlődésre.

Emese 3 hónapos kora óta hetente egyszer 60 perces kezelést kap.

 

Pfaffenrot terápia

Ez egy manuális reflexterápia, melyet elsősorban mozgásfejlődésükben elmaradt gyermekeknek és központi idegrendszeri sérülteknek fejlesztettek ki. A módszer különböző fogások és nyomáspontok ingerlésének együttes hatásán alapul.

Emese 5 hónapos kora óta hetente egyszer 60 perces- és 3-5 havonta 2 hetes intenzív kezelést kap.

 

Craniosacralis terápia

Ez szintén egy gyengéd érintésszerű technikákkal végzett manuális terápia, amely a test különböző területeinek kezelése által támogatja a szervezet természetes öngyógyító folyamatait, erősíti az ellenállást a betegségekkel szemben, csillapíthatja a fájdalmat, harmonizálja az idegrendszer működését, jótékonyan hat a mentális és érzelmi állapotra.

A kórházi kezelések, vizsgálatok, műtétek nagyon meg szokták viselni Emesét, így ezek után sokszor napokig, hetekig nagyon nyűgös, feszeng, éjszakánként sírva ébred fel. Ez a terápia leginkább a lelki traumák feldolgozásában segíti Őt. Általában havonta egy kezelést szokott kapni, de előfordul olyan is, mikor intenzívebb terápiára van szükség.

 

Korai fejlesztés

Itt a gyógypedagógiai-, kommunikációs fejlesztés, pszichológiai segítségnyújtás kerül előtérbe. A terapeuta hetente egyszer jár hozzánk, tanácsot ad és megmutatja, hogy milyen játékokat, feladatokat gyakoroljunk Emesével.  

 

Evésterápia:

Az „evésterápia” nálunk nem egy önálló kezelés. A gyógytorna és a korai fejlesztés keretében is foglalkozunk az evés beindításával. Azért emeltem ki mégis a többi terápia közül, mert nagyon sokan kérdezik „hogy haladunk az evéssel”.

Emesénél a nyelési reflexszel van probléma. Születése óta egyetlen millilitert se tudott lenyelni szájon át. A reflex akaratlagosan nem irányítható, így nem is tanulható. Ráadásul nem is nagyon próbáltathatom vele az evést, mivel félrenyel. Ilyenkor „szerencsére” nem kezd el fulladni, mert a légcső kanülön ki tudja köhögni- vagy le tudjuk szívni az ételt, italt, viszont egy tüdőgyulladást semmiképp nem szeretnénk megkockáztatni.

Ettől függetlenül nem adtuk fel a reményt. A gyógytornászok segítségével és útmutatásával a fej, arc és a száj masszírozásával, nyomáspontok ingerlésével igyekszünk eredményt elérni. Ezen felül próbáljuk megismertetni őt különféle ízekkel: kiskanállal vagy villával a szájához teszünk ételeket, amiket utána kiköp. Étkezésekkor oda szoktuk ültetni az asztalhoz, az Ő tányérjára is teszünk ételt, így meg tud ismerkedni ezek ízével és állagával.